joi, 27 aprilie 2017

Stabilizare

Nu am mai jucat in ultimul timp decat la cateva concursuri. Am trecut pe la Sport Bar
zilele astea sa fac o bila cu baietii si primele 2 zile am fost praf, parca nu mai jucasem niciodata. Cand iesi din forma trebuie sa te intorci la baza, la ritmul tau normal ( pe care ar trebui sa il ai deja presetat). Dar este destul de greu sa iti revii daca vrei sa te intorci la lucrurile de baza in totalitatea lor. Ajuta mai mult sa te focusezi pe un singur lucru din rutina ta, urmand ca restul sa vina de la sine.

Un element de care se vorbeste destul de rara este stabilizarea. Atunci cand pleci spre lovitura, te pui in pozitie dar nu astepti sa se incheie miscarea de tranzitie cu adevarat si incepi sa faci miscarile de balans inainte sa te stabilizezi cu adevarat. Atunci se intampla 2 lucruri : corpul se opreste mai devreme si de obicei stramb si imaginea loviturii este distorsionata. Normal daca punem creierul sa faca 2 lucruri deodata.
Am jucat ieri cu prietenul Vali tot la Sports Bar ( aproape de casa si gasesti mereu cate un jucator bun,  iar patronul ne sustine cu antrenamentele). Am inceput sa ma concentrez foarte mult la treaba asta dupa ce am crezut ca m-am pus in pozitie am mai asteptata 1 sau 2 secunde pentru a stabiliza imaginea si corpul. Atunci corpul se opreste cu adevarat, cand ochii sunt fixati pe tinta. Apoi fac un balans mai hotarat si scurt ca si cum as transmite creierului ca sunt hotarat sa lovesc pe traiectoria aleasa. Apoi 2 balansuri si ... a doua stabilizare.
Foarte multi jucatori au ceea ce se numeste lovitura de joagar, fara pauza inainte de lovitura, Pentru mine la ultimul balans trebuie facuta o pauza pentru stabilizarea imaginii din nou. cat timp faci pauza ochii se fixeaza pe tinta, antebratul si umarul se stabilizeaza si ai foarte multe sanse sa lovesti corect, hotarat.
Merge ca uns o data ce am intrat in ritm e ca la dans si am jucat chiar foarte bine. Mi-a revenit increderea si am incropit ceva inchideri de masa.

Pentru mine stabilizarea are 3 pasi majori care dau si ritumul jocului. Prima inainte sa pleci in lovitura, dupa previzualizarea loviturii, a doua  cand ajungi jos si ultima inainte de lovitura.

Merita sa piereti urmatoarea ora de antrenament studiind acest concept de stabilizare, si efectele fata de jocul si lovitura voastra. Cred insa ca nu poti face performanta fara a iti forma niste automatisme si fara stabilizare nu vei avea o lovitura constanta, automatizata in ceea ce priveste mecanica.
Eu le privesc ca pe niste puncte de repaos/reper care usureaza munca creierului, un fel de diviziunea muncii socialista :)




4 comentarii:

  1. Foarte bun material si foarte bine ca ai revenit cu seria de articole didactice,parca nu ai mai scris demult in nota asta.Intr adevar,aceste detalii sunt esentiale pentru jocul unul jucator cu pretentii.La fel cum in atletism,sutimile de secunda fac diferenta ,si in biliard aceste detalii pot schimba fundamental rezultatul unui joc si palierul de valoare al unui jucator.Ma intreb unde ar fi jucatori puternici si talentati ca Toader daca ar respecta cu rigurozitate si constiinciozitate toate aspectele si detaliile jocului.De fapt asta face diferenta dintre amator,oricat de talentat si de sclipitor este si profesionist.Profesionistul rar are ce sa si reproseze cand pierde o partida in sectiunea asta a fundamentalelor.Am zis o de multe ori,daca OMN ul vrea sa scoata mai multa seva din jucatori ca Toader,ar trebui sa aduca un antrenor pentru doua saptamani ca sa stea cu biciul langa baietii din biliardul romanesc care mai au inca un viitor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da am fost iesit asa din fenomen dar cand am revenit si mi-am luat-o in freza mi-a revenit cheful de biliard :) Imi lipsesc luptele din concursuri, sper sa revin cat de curand

      Ștergere
  2. multumesc pentru pastila Iuli:) great job!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa traiti domnu mogul sa preapopiti multi jugadores. In afara de mine ca am pus vraja anti moguli pe pastila :)))

      Ștergere