AJUTA SI TU MENS SANA CU PROGRAMUL 2 %

Sistemul “2%” permite contribuabililor persoane fizice sa directioneze 2% din impozitul lor pe venit catre o organizatie non-guvernamentala. Este un sistem prin care cetatenii au posibilitatea sa decida in mod direct ce se intampla cu impozitele lor.
Asociatia „Clubul Sportiv Mens Sana Bucuresti „ va solicita sprijinul in desfasurarea activitatii sale de sustinere a dezvoltarii biliardului ca sport. Mens Sana are in prezent peste 70 de jucatori legitimati si speram sa ne dezvoltam si mai mult.

formularul 230 (pentru contribuabilii cu venituri din salarii)
formularul 200 (pentru contribuabilii cu (si) venituri din alte surse)
Informatii:
1) Nu te costa niciun ban in plus pentru a redirectiona 2% din impozitul pe venit catre Asociatia „Clubul Sportiv Mens Sana Bucuresti „
2) Declaratiile trebuie depuse la administratiile financiare de care apartineti pana la 15 mai, anul curent! PENTRU CEI DIN BUCURESTI, LE POT DEPUNE EU.
Intrebari frecvente:
A. Ce inseamna 2%?
Orice persoana fizica sau juridica ce realizeaza venituri declarate, plateste un impozit catre stat pe acest venit. In cazul unui salariat de exemplu, suma incasata lunar in mana de angajat, reprezinta salariul net, care este mai mic decat salariul brut. In mare, diferenta intre salariul brut si cel net o reprezinta impozitul platit la stat.

Facilitatea lui 2% a fost introdusa de statul roman, care a hotarat, la fel ca in restul Europei, ca din impozitul pe venitul realizat in anul anterior, sa lase 2% la dispozitia contribuabilului, spre a fi directionat catre asociatii non-profit, burse private sau pentru deducerea unor cheltuieli realizate in regim colectiv pentru domeniul locativ.
De clarificat: Platesc ceva in plus?
- Nu. Cine decide sa redirectioneze cei 2% din impozitul pe venitul realizat in anul anterior, nu plateste nimic in plus. Din impozitul platit statului, 2% vor pleca spre o asociatie non-profit, de exemplu, indicata de contribuabil.
- Daca nu redirectionezi cei 2% din impozitul pe venitul realizat in anul anterior, suma va ajunge in intregime la bugetul statului, care o va aloca mai departe dupa cum crede de cuviinta.
B. Ce am de facut pentru a redirectiona cei 2% din impozitul pe venitul realizat in anul anterior?
Pasul 1:
Trebuie sa aflatdatele Asociatiei  
De exemplu, daca redirectionati cei 2% catre o asociatie, aveti nevoie de urmatoarele informatii:
Numele organizatiei  " CLUBUL SPORTIV MENS SANA BUCURESTI "
CIF (Cod Identificare Fiscala al Asociatiei ) 29618698
Contul IBAN al Asociatiei: RO84INGB0000999902952273 ING IANCULUI
Pasul 2:
Completati un formular dintre cele de mai JOS (formularul 230 sau formularul 200)
In caz ca ati realizat venituri declarate doar din salarii, se completeaza formularul 230.
In ca ati realizat venituri declarate si din alte surse decat din salarii, se completeaza formularul 200.
Completarea formularului se face, in general, respectand urmatoarele repere:
Numele: Nume, Initiala tatalui, Prenume
Adresa: — se înscrie adresa domiciliului fiscal.
Cod numeric personal — se înscrie codul numeric personal din actul de identitate al fiecărui contribuabil sau numărul de identificare fiscală, atribuit de către Agenția Națională de Administrare Fiscală cu ocazia înregistrării fiscale, după caz.
2. Susținerea unei entități nonprofit/unități de cult — căsuța se bifează de către contribuabilii care solicită virarea unei sume de până la 2% din impozitul anual pentru susținerea unei entități nonprofit sau unități de cult.
Suma — se completează cu suma solicitată de contribuabil a fi virată în contul entității nonprofit/unității de cult.
În situația în care contribuabilul nu cunoaște suma care poate fi virată, nu va completa rubrica „Suma”, caz în care organul fiscal va calcula și va vira suma admisă, conform legii.
Denumire entitate nonprofit/unitate de cult — se înscrie de către contribuabil denumirea completă a entității nonprofit/unității de cult. In cazul de fata: Asociatia. „Clubul Sportiv Mens Sana Bucuresti „
Codul de identificare fiscală al entității nonprofit/unității de cult — se înscrie de către contribuabil codul de identificare fiscală al entității nonprofit/unității de cult pentru care se solicită virarea sumei. In cazul de fata: 
Cont bancar (IBAN) — se completează codul IBAN al contului bancar al entității nonprofit/unității de cult
Pasul 3:
Dupa ce se completeaza formularul, se face o copie care se pastreaza, iar originalul se depune (direct sau se trimite prin Posta) la Administratia Financiara pe a carei raza teritoriala aveti domiciliul.
Termenul limita pana la care formularul trebuie sa ajunga la Administratia Financiara: 15 mai a anului curent.
Pana la 31 decembrie administratia financiara va centraliza toate informatiile si va vira sumele stranse catre organizatiile beneficiare.
Asta e tot!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu