marți, 13 ianuarie 2009

Bila 10 - eliminarea norocului din jocul de biliard

Se pare ca WPA ( forul de conducere mondial in pool) doreste sa faca din acest joc unul in care factorul hazard este eliminat complet, spre deosebire de bila 9. Imi face placere sa spun ca l-am cunoscut pe omul care este in spatele creerii acestor regulamente, el se numeste Thomas Overbeck si este de asemenea Tournament Director la mai toate competitiile de inalt nivel. Imi pare rau ca nu am putut posta toate regulamentele in varianta de limba engleza in PDF, inca nu stiu cum sa o fac.Oricum le gasiti la www.wpa-pool.com.
Dupa intalnirea cu Thomas de la Budapesta, unde am fost numit EPBF Rules Instructor, am tradus regulamentele care erau in vigoare atunci pentru Federatie, urma sa fie baza pentru pregatirea viitorilor arbitri si directori de turneu romani, dar nu a mai fost cazul pentru ca aceasta a decedat in luna urmatoare. Am postat Regulamentul de bila 10 tradus in romana ( singurul pe care am reusit sa il traduc ) pentru a fi mai usor de discutat. Pentru orice nelamuriri, primeaza varianta originala in engleza.

Asadar, luna trecuta decembrie 2008 WPA a scos si ultimul dram de noroc permis in acest joc, si anume bila 10 introdusa la spargere nu mai reprezinta joc castigat, dar permite spargatorului sa ramana la masa, chiar daca nu a mai introdus si o alta bila.
Alte reguli interesante ar fi despre lovitura de siguranta, ideea este ca trebuie sa fii atent sa nu introduci nici o bila, altfel adversarul te poate pune sa dai tu din aceeasi pozitie !
Daca iti introduci bila anuntata totul este ok, ramai la masa si in continuare. Daca nu, si sa zicem anunti bila 2 , o lovesti si introduci bila 4, adversarul poate alege sa joace din acea pozitie, sau sa te lase pe tine sa joci in continuare.
Dai intr-o bila si alba dupa ce face trei mante introduce bila 9 si castigi ! Ei bine asta nu se intampla aici, unde bila 10 introdusa neanuntat se repozitioneaza, chiar daca nu mai este o alta bila pe masa, sa zicem ca anunti bila 10 la colt si intra la jumatate, ea se repozitioneaza si adversarul alege daca sa joace din acea pozitie sau nu.

Ar fi interesant un concurs de bila 10, nu ?



11 comentarii:

  1. prea multe reguli omoara de tot jocu..asta este parerea mea adik deja mi se par absurde unele dintre ele pana la urma este un sport deci e nevoie si de noroc:D...parerea mea

    RăspundețiȘtergere
  2. Lol, nu si la biliard. este unul dintre sporturile care necesita acuratete si disciplina in executii deci norocul nu-si are cautare. Super idee cu bila 10, chiar merita sa vezi ce poate fiecare cand zeita Fortuna doarme dusa:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Am pus regulamentele in post, acum se pot si descarca si vedea foarte bine.
    Sunt de acord cu subsemnatul, acum chiar trebuie sa stii ce faci pe masa, nu mai merge sa dai cu ochii inchisi si D-zeu cu mila, " hit and hope" cum zic americanii. Si eu zic ca ar fi interesant un concurs.

    RăspundețiȘtergere
  4. Totusi... unde in jocul de bila 8 este vorba de noroc? Pentru ca singura diferenta notabila este safe-ul ( la bila 8 poti anunta safe si introduce legal o bila fara ca adverasarul sa poata decida daca sa joace el din acea pozitie ) dar care este o solutie aleasa din considerente tactice in general ceea ce nu este tot una cu norocul, scopul loviturii fiind evident cel de a lasa o pozitie grea adversarului... intradevar, fata de jocul de bila 9 se elimina multe lucruri care pot fi numite noroc... ceea ce eu numesc noroc in jocul de biliard ( unde se anunta bila ) este ceva de genul urmator: anunti o lovitura la un buzunar, esti direct pe el, bila obiect face coltul, loveste 4-5 mante sau mai putine si intra in buzunarul anuntat. Asta este noroc si asta ar trebui eliminat dar cum nici la bila 10 nu este scos in afara legii... :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Intr-adevar, la bila 8 nu se prea pune vorba de noroc, eu vroiam sa evidentiez faptul ca bila 10 este foarte diferit de bila 9, si elimina chiar si mai mult decat bila 8 norocul. Cat despre lov. norocoasa cu 4 mante, tot asa de bine ar trebui sa oblige jucatorul sa anunte toate detaliile loviturii( Ex - bila 3 intra in colt lovind manta si apoi bila 2 ....) dar nu cred ca se va intampla prea curand,actualele reguli fiind in principiu valabile pana in 2012. In viitor cred ca va prima ceea ce audienta tv va cere, asta va fi viitorul pentru ca de acolo vin banii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am inteles foarte bine ca postul se referea la diferentele dintre jocurile de bila 9 si 10, m-am tot gandit la asta dar pana la urma titlul care este generalist ( Bila 10 - Eliminarea norocului din jocul de biliard ) m-a convins... ideea este ca sunt intru-totul de acord cu scoaterea "norocului" din jocul de biliard. Dupa mine absolut toate loviturile de buzunar ar trebui anuntate ( inclusiv traseul bilei obiect spre buzunar ), scoaterea safe-ului ( care chiar daca este o lovitura tactica totusi este o lovitura "defensiva" ), poate chiar si a push-ului. Eu spun ca jucatorul ar trebui educat sa joace numai pe atac, pentru ca frumusetea, sarea si piperul jucatorului este reusita personala...

    RăspundețiȘtergere
  7. Si inca ceva... am vazut in posturile tale anterioare ca te pricepi la mai multe... eu sunt posesorul unui tac McDermott din seria Professional M8F5 Sword, cu shaft-ul lui modificat astfel: 12,75 mm cu pastila Moori Medium. Vreau o parere avizata daca merita sa-mi iau un shaft I2 sau I3 avand in vedere faptul ca nu sunt un jucator "inrait" de biliard ci doar joc cat de des pot ( respectiv de 4-5 ori pe luna )... crezi ca voi observa o diferenta notabila in jocul meu cu un astfel de shaft?
    Multumiri anticipate!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu am avut Mcdermott cu shaft normal si am cumparat apoi un I2. In primul rand un astfel de shaft micsoreaza deflectia bile albe pe masa, facand astfel lovitura mai predictibila, plus ca se poate obtine mai mult efect din lovitura, si asta iti poate deschide mult jocul. Pentru mine a fost un plus, dar acum totul este de feeling, exista mari jucatori ( Reyes ) care joaca cu shaft normal si foarte bine. Nu cred ca la ritmul tau de joc merita sa dai 200 $ pe I2 sai I3. Daca te invarti prin London, Duta are Mcdermott cu I2 si eventual poti incerca sa vezi cum e.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce inseamna joc incet de la faulturi standard ??

    RăspundețiȘtergere
  10. regula aceaa e folosita numai in turnee internationale cu toate ca nu am vazut asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut, joc incet ca si fault se refera la situatia in care un jucator joaca prea incet fata de normal. In cazul asta arbitrul il avertizeaza si daca situatia continua poate incepe sa cronometreze loviturile ( 30 sau 45 de secunde ). Daca jucatorul depaseste aceasta limita la o lovitura, se considera fault. Sunt competitii unde se stabileste din start aceasta regula cu cronometrul ( Cupa MOsconi de exemplu).

    RăspundețiȘtergere