marți, 29 septembrie 2009

London Snooker Arena

Inca n-am avut timp sa disec mai mult evenimentul asa cum ar fi trebuit. Pana la urma Mark Williams si Mark King au fost aici, am dat mana cu ei si am avut onoarea sa ii arbitrez la masa de joc.Pentru mine a fost o experienta foarte frumoasa. Pentru primul eveniment a fost bine desi mai sunt multe chestii in special sportive de pus la punct. Sunt curios ce parere aveti voi, cum ati perceput acest eveniment ? Credeti ca a avut vreun impact pentru biliardul si snookerul romanesc ?

18 comentarii:

  1. Nu stiu ce sa spun... atat timp cat jocul de snooker este apanajul copiilor de bani gata ( din cauza pretului ) ma indoiesc ca poate avea vreo insemnatate acest London Snooker Arena... in orice caz pentru ca aceste sporturi sa devina populare este nevoie de mult mai mult decat un meci demonstrativ si un turneu pe an... este nevoie de logistica la greu si asta nu este posibil. Daca vrei sa practici ceva in tara asta trebuie sa ai multi bani la dispozitie si asta nu e la indemana oricui... 'geaba talent daca conditii de joc ioc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tind sa te contrazic putin. Cred ca sunt conditii pentru performanta. Exista cluburi cu mese la standarde europene. Sunt alte sporturi mult mai costisitoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Fiecare cu perceptia lui... ca spectator am experienta primului CE de snooker organizat in Romania ( am fost zilnic acolo in limita timpului meu liber ) si iata ca dupa 2 ani trag concluzii: a mai aparut 1 ( una ) masa de snooker in Constanta!!! In ritmul asta crede-ma ca nu ai cum sa vorbesti de efecte mai ales ca preturile la care joci fac ca mesele de snooker ( atat cate sunt adica 3 ) stau libere cel putin 50% din timp... ca or fi alte sporturi mai scumpe de atat nu te contrazic insa parerea mea sincera este ca aceste sporturi cu bile vor ramane la nivel de entuziasm, de pasiune individuala a catorva "virusati" cel putin in urmatorii 50 de ani... daca ma insel ar fi foarte bine si chiar imi doresc asta, crede-ma pe cuvant! Insa nu am inteles ideea acestui eveniment... chiar daca sunt inrudite intrucatva cele 2 discipline sunt foarte diferite si nu cred ca aducerea unor jucatori cunoscuti de snooker vor face cunoscut biliardul... seamana intrucatva cu un concert Madonna la care canta in deschidere trupe autohtone... no offence brother dar intentiile clubului London raman un mister pentru un om normal ca mine atat timp cat nu ai pune eventualul profit gandit fara indoiala al respectivilor... chiar crezi ca s-au gandit ei la altceva?!?

    RăspundețiȘtergere
  4. La snooker nu vom ajunge niciodata la un nivel ridicat si asta datorita implicarii prea putine a federatiei, a mass-mediei, etc... Snooker-ul este un joc mult mai dificil decat biliardul(pool) si nu se poate invata dupa ureche, stand la masa si "lovind bilele"... Trebuie pregatire cu un antrenor, pregatire mentala, situatii clasice repetate la nesfarsit si stiute pe dinafara, plus foarte mult antrenament (minim 3-4 ore pe zi)... Si ca sa ajungi in circuitul mondial profesionist ai nevoie si de sponsorizari, sa iti dedici totul pt acest "job"

    La biliard este mai altfel (toata lumea stie ce e ala biliard si toata lumea se crede cel mai bun la bagat bile). Aici se pot face performante, dar la fel sunt multe impedimente: finantare, competitii interne, mese de joc,etc

    RăspundețiȘtergere
  5. @Cristi... nu stiu la ce nivel se poate ajunge la snooker insa de cand cu federatia aia de snooker exista un campionat national pe etape. Exista... insa cei care participa la el sunt cativa privilegiati care facand parte din lotul national ( in mare parte ) au avantajul de a folosi mesele Federatiei pentru antrenament ceea ce este foarte bine insa de unde sa vina altii?!? Pentru ca nu este suficient sa oferi mese pentru Cozmanciuc fiul si inca cativa ca sa ai un nucleu de jucatori cat de cat acolo... mie imi pare o afacere de familie snookerul la noi atat timp cat costurile unei investitii de anvergura la nivel national fac aproape imposibil acest lucru... hai sa popularizam snookerul daca avem cu ce! Noroc cu Eurosportul...

    Cat despre biliard... intradevar multi credem ca a baga cateva bile este suficient... dar cel putin aici mai gasesti logistica cat de cat... eu ma raportez la ceea ce stiu ca se intampla in orasul in care locuiesc ( unul destul de important ) si pot spune raspicat ca nu se poate pune problema implicarii cluburilor pe cheltuiala lor intr-un eventual campionat national atat timp cat costurile nu pot fi suportate de ei... este nevoie de mult mai mult decat buna-vointa din partea tuturor! Spre exemplu un club din Galati ar face ceva si ar sponsoriza cativa jucatori pentru un eventual campionat national... gandeste-te la cat s-ar ridica costurile deplasarii jucatorilor pentru o perioada de 2 zile lunar timp de 9 luni in diferite orase ale tarii si ai sa vezi ca numai un patron caritabil ar face asta... ca sa obtina ce?!? Am discutat asta cu un astfel de patron si cam asta spunea el... afacerea este afacere dar cand vine vorba de aruncat bani pe fereastra...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cristi, cred ca si pool si snooker ar trebui sa se invete cu antrenor, sa inveti strategie, sa te antrenezi zi de zi ... Sincer mi se pare mai greu sa bagi bile la snooker, dar tactic nu mi se pare asa greu ca la pool. Se poate invata si unul si altul dupa ureche dar numai de cei foarte talentati. Pregatirea mentakla este foarte importanta in ambele. Am asa un sentiment ca cei care practica snooker privesc pool ca pe o ruda mai saraca. Hmmm. Sunt de fapt acelasi sport. Hai sa facem un experiment pe masa de joc. Jucam si snooker si pool sa vedem cum stam.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am luat foc pe cei de la sport.ro - dupa ce au promovat evenimentul o saptamana intreaga, au decis ca mult mai important decat bilele e faptul ca a demis ciobanul din Ghencea al 9-lea antrenor...parca era ceva nou...Asa ca dupa ce mi-am modificat tot programul pentru ziua de vineri ca sa ma uit la London Snooker Arena, am ramas cu buza umflata...le-am dat ceva mesaje pe site, dar nu mi-au afisat decat unul... cel cenzurat :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. Corect, a fost frustranta chestia asta. Tiganelile, astea fac audienta. Si televiziunile de la noi asta vor in primul rand.

    RăspundețiȘtergere
  9. Initiativa celor de la London este laudabila. Din pacate, modul de promovare nu are nicio treaba cu ceea ce ar trebui sa insemne constructia imaginii celor 2 sporturi.
    Avantajul fantastic pe care il avem este ca aceste 2 sporturi sunt la inceput, practic pot sa spun ca nici nu exista. Consider ca cea mai buna varianta de promovare a lor este un plan pe termen lung (peste 10 ani) in care nu ai voie sa faci niciun compromis legat de modalitatea de promovare. mai bine nu se promoveaza decat sa spuna "tare in bile, tacuri, gauri" etc. conotatiile sexuale nu-si au rostul.

    RăspundețiȘtergere
  10. Va dau un ex: cand s-a organizat eurostructuropen la tm in primii 2 ani nu ne-a bagat nimeni in seama din presa - au fost 4 oameni la conf de presa, cu 4 articole sporadice in prosport si cateva stiri platite la televiziunile locale.
    in anul urmator s-a ocupat un om din presa de relatia cu un prieten de-al meu din presa sportiva. rezultatul: 20 de oameni la conferinta de presa, articole in toate ziarele, stiri, emisiuni de sport in direct la tv locale. mapele de presa au continut prezentarea jucatorilor reprezentativi din ro, istoricul biliardului in o pagina. articolele din presa au fost copy-paste din materialele pe care noi le-am dat.

    RăspundețiȘtergere
  11. in acesti 2 ani nu m-a bagat nimeni in seama de la sport.ro sau alte tv.
    in clipa in care ai istoric, atragi si atentia, asa ca s-a ajuns la transmisie live pentru care s-a negociat toata saptamana dinaintea concursului. deci, noi cu o saptamana inainte nu stiam daca vor veni tocmai pt ca nu am acceptat decat modificari minore in modul de promovare si prezentare.

    RăspundețiȘtergere
  12. trebuie sa inteleaga toata lumea ca sunt 2 variante:
    - varianta scurta este promovarea manelistica ce atrage un minim de audienta care aduce televiziunii un profit si sportului nimic
    in acest caz impactul este trecator.
    - varianta 2 pe care eu o agreez: promovare sportului in sine in care scoti in evidenta calitatile participantilor, gesturi, trairi etc. asta probabil ca aduce un mare minus in primul an; minusul va fi mai mic in anul 2; probabil pe 0 in anul 3 sau 4, apoi pe plus care creste exponential de la an la an. despre calitatea telespectatorului (varsta, educatie) nu mai vorbesc. pe termen lung o audienta f mare de manelisti poate aduce mult mai putini bani din publicitate decat o audienta mai redusa a telespectatorului educat pe care tu-l atragi si formezi.

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Corect, insa trebuie rabdare daca vrei rezultate. Daca vrei pe sticla repede ........... Primul pas cred eu este cresterea valorii sportive a tinerilor. Asta va aduce rezultate si de aici si sponsori si tv.

    RăspundețiȘtergere
  15. parerea mea este ca impactul oricat de insemnat a fost este trecator.
    daca nu se faceau concesii probabil ca nu se transmitea la tv. pierderea pt sport era minima, pt ca si-asa au bagat "manele" si tiganeala. rezultatul era ca in anul urmator sau peste 2 ani veneau ei singuri si atunci poti sa pui niste conditii de minim bun-simt.

    RăspundețiȘtergere
  16. in alta ordine de idei planul pe termen lung ar trebui sa mai contina:
    antrenor si arbitru in cluburi de prin tara, atragere de copii si juniori (cupa liceelor, cupa nu mai stiu cui), competitii cat mai multe. speram ca putem ajunge candva acolo odata cu infiintarea federatiei. gabi visoiu are in vedere toate aceste aspecte. insa nu va putea singur, toti trebuie sa fim implicati.

    am avut sansa sa merg la belgrad 5 zile cate 8 ore pe zi pentru un curs de antrenor epbf. a fost cea mai tare experienta de biliard din viata mea. instructorul a fost ralph eckert cu care am discutat sa vina si in romania pentru formarea de antrenori.
    in primul rand trebuie sa avem federatie... apoi mai vedem. fara nu putem face nimic.
    sa se inventaze un sistem care functioneaza este inutil. cea mai buna varianta este sa ne uitam acolo unde functioneaza. cel mai bun exemplu este polonia - de acolo ar trebui sa pornim.

    RăspundețiȘtergere
  17. Stiu am vrut sa merg si eu acolo dar n-am mai reusit pana la urma. Asta cred si eu ca primul lucru este sa promovam antrenori.Asa poti sa creezi bazele unui sport care trebuie invatat corect de la inceput.

    RăspundețiȘtergere
  18. ...deci pana la urma ar fi ceva sperante... conditia sine-qua-non ar fi ca Florin sa fie managerul Federatiei de Biliard si sa fie inconjurat de oameni de calibrul sau... cum ar spune cineva... fara poezie viata e pustiu! Respect Florine, toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere