joi, 29 mai 2014

Asezarea pe lovitura

Foarte multe erori si probleme
in lovitura intervin in aceasta parte a intregului proces de lovire. Dupa ce ai vazut lovitura si te-ai aliniat, trebuie sa cobori si sa te asezi pe lovitura. De cele mai multe ori ajungem sa lovim in cros, intrucat ajungem jos si varful tacului este pozitionat unde ne-am dori, dar in spate sunt problemele cele mari :
mana din spate nu e pe linie
cotul si umarul nu sunt pe linia de ochire
umarul din spate  e prea jos
corpul e prea aproape de tac
pieptul e prea aproape de bila alba

Cele mai frecvente greseli ar fi intrarea intai cu corpul sau capul inainte, sau plecarea intai cu piciorul opus celui de sprijin inainte ca umarul corespondent mainii care tine tacul sa inceapa coborarea ( cric asa cum ii zic eu, sau stangul pentru dreptaci) ceea ce genereaza tragerea de sold ( umar ...)  inspre piciorul cric si apoi coborarea cand deja esti stramb.
Ideea principala ar fi ca asezarea corpului trebuie sa fie  IN JURUL ( prin lateralul)   liniei de tintire, pe care se planteaza mana , cot umar picior si nu IN DIRECTIA LINIEI. daca nu se roteste soldul atunci ceva nu e bine pentru ca pieptul e prea perpendicular pe linia loviturii.

ideea esentiala este ca sa dai importanta cea mai mare la asezare planului format de linia de tintire, mana , umar , cot si picior de sprijin. celalalt picior si restul corpului se aseaza pe langa si fara sa traga sau impinga de acest plan. Atentie deci la mana care tine tacul, este cea mai importanta in acest proces.
Am incercat mult sa asez un elev care de altfel avea o tehnica buna dar se stricase rau. Pana la urma am descoperit problema. Intra bine in lovitura, punea piciorul drept pe linie, apoi pleca intai cu stangul inainte sa inceapa coborarea efectiva. Astfel tragea de corp si ajungea cu mana din spate si umarul in afara acelei linii.
Daca nu rotesti putin corpul, pieptul ajunge prea perpendicular pe lovitura creand astfel tensiuni musculare in umar.
Ganditi-va putin la chestia asta, reflectati, incercati  si FILMATI-VA. Toata lumea are telefoane cat de cat acum. Veti avea o mare surpriza :)

2 comentarii:

  1. Exceptional articol si bine explicat referitor la una dintre chestiunile fundamentale din biliard.Foarte folositor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult asta ma incurajeaza sa scriu in continuare. Cand joc mai putin, am timp sa ma gandesc la chestiile astea mai mult :)

    RăspundețiȘtergere