marți, 26 noiembrie 2019

Billiard si ezoterism

Cum anul acesta m-am apucat sa practic yoga, am studiat multe din conceptele de baza atat din cea traditionala cat si cea moderna, tao, tantra ... Cateva din aceste concepte legate de calea spirituala  cred ca se pot plia bine si pe studiul psiholoiei in biliard. Am sa fac referire  la mai multe  din aceste concepte si cum ne pot ajuta ele pe noi ca sa ne intelegem mecanismele si sa ne imbunatatim performanta la biliard asa cum in ultimul timp m-au ajutat si pe mine.
Pentru ca in biliard tehnica nu este totul, as indrazni sa spun undeva la 40 % maxim din tot ceea ce poti face pe masa de biliard. Restul este mental si emotional, de unde vin majoritatea suferintelor si a neimplinirilor avute la masa. Pentru ca biliardul este singurul sport unde practic adversarul nu te poate impiedica sa castigi un joc, tocmai aceasta libertate aduce si cele mai mari frustrari. Pentru ca noi sa fim mai buni, trebuie sa lucram si cu omul din oglinda in general, la toate capitolele. Pentru ca la masa nu te poti transforma, daca esti compulsiv sau depresiv, sa te transformi intr-un mare campion indiferent de tehnica pe care o ai.  In afara de tehnica mai exista si alte aspecte cum ar fi abordare detasata, acceptarea jocului in complexitatea sa, eleganta, umilinta de a recunoaste ca nu stii/controlezi totul si dorinta continua de a invata/absorbi.
Aplicand cateva din aceste concepte vom putea sa ne bucuram mai mult de joc si performantele noastre, deblocand anumite comportamente de auto-sabotare.

In urmatorul articol voi vorbi de primul concept : non-identificareUn comentariu:

  1. Mulțumesc - întrucât sunt fan al biliardului este o adevărată bucurie să citesc asta! Am fost inspirat să joc biliard de Ildar Sharipov - fondatorul Instaforex. A jucat-o profesional pe atunci.

    RăspundețiȘtergere