vineri, 18 februarie 2011

Despre joc

Zilele astea mi-am adus aminte de zilele de inceput in care eram la stadiul de invatacel. 
De cate ori inveti ceva nou sau iti dezvolti noi abilitati la masa, pe general jocul tau
va scadea putin. Pare paradoxal dar asa se intampla. Pentru ca o parte din creier se ocupa cu noile informatii, le verifica le stocheaza ...  Sau te astepti sa joci mult mai bine imediat. In biliard cresterea se face in salturi . Nu inveti ceva azi, si maine esti mai bun.  Adica o perioada acumulezi, dupa ce subconstientul asimileaza vei simti o crestere. Asta daca ai invatat bine lucrurile. Biliardul este un pariu pe termen lung, o provocare, o incercare de autodepasire permanenta. 
Un antrenor german spunea de exemplu ca pentru a stapani returul trebuie sa dai cel putin 4000 de lovituri la antrenament. Cred ca are mare dreptate.
Dar totul nu trebuie sa para o corvoada, si multi il iau asa. Sunt multi care fug de antrenamentul sau studiul individual pentru ca ar fi plictisitor. Toti vor sa invete la masa. Insa cum poti invata lucruri noi in timpul unui meci ? Atunci cand te antrenezi singur nu esti pus sub presiune si ai libertatea de a invata in ritmul tau. Cu cat esti mai concentrat, mai atent, cu atat vei inregistra mai bine.
De ce ar fi plictisitor, doar inveti pentru tine. Toni se antrena cateva ore in continuu numai la spargere, cred ca asta spune multe despre motivatia lui de  atunci. Daca vad un jucator ca se antreneaza singur si vrea sa descopere sa invete, atunci stiu sigur ca este pe drumul cel bun.
Interesant si captivant este drumul propriu-zis si nu destinatia. Atata timp cat suntem pe drum si ne indreptam spre ceva, biliardul ramane o aventura  ... 

2 comentarii:

  1. sunt perfect de acord cu ce zici mai sus,intrebarea e ce trebuie sa faci la un antrenament??ma gandesc ca sa-ti exersezi loviturile,si efectele,dar totusi daca nu te indruma nimeni e greu...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da asa e. Dar acum gasesti pe net o gramada de chestii. Primul lucru este de invatat sa bagi bile din toate pozitiile. Intai fara efect, apoi cu efect. Dupa aia incepe lucrul la jocul pozitional.

    RăspundețiȘtergere