luni, 2 noiembrie 2009

Atitudinea si jocul din interior

Am tot incercat sisteme de joc, rutina si alte chestii care sa ma ajute sa fiu constant la bagat bile si pozitionare cu bila alba. Toate merg la timpul lor insa de cele mai multe nu am simtit ca le pot stapani in timpul jocului. De fapt, cu cat incerc sa ma controlez mai mult pas cu pas, cu atat vine o stare de nervozitate si parca nu simt jocul asa cum ar trebui. Asa ca am aplicat teoria imaginilor si stimulilor vizuali.
In primul rand sa plecam de la ideea ca partea din noi care functioneaza automat stie mai bine ce e de facut decat partea care analizeaza si corecteaza. Cu cat dam din gura mai mult si ii dam indicatii verbale, prin cuvinte, cu atat o zapacim si nu mai executam bine. Totul este ca atunci cand te antrenezi sa o faci constient si foarte concentrat. Pentru ca sa inregistram corect actiunile pe care le vom repeta automat in timpul meciului. Va propun urmatorul exercitiu : stabiliti o lovitura anume, sa zicem una taiata mediu cu iesire din manta. Incercati sa loviti de 10 ori, si de fiecare data luati punctul de contact , ganditi-va cat efect trebuie pus, cat mai mult analitic. Dupa aceea aceeasi lovitura, dar de data asta din spatele loviturii si ridicat, va ganditi la ce ar trebui sa se intample adik va inchipuiti cam unde trebuie sa ajunga bila alba si unde trebuie sa se duca bila obiect. In loc sa ii spunem corpului ce sa faca, ii aratam prin stimuli vizuali. va puneti jos si fara sa va mai ganditi la nimic altceva lasati mana sa traga singura. Tot de 10 ori.
Apoi incercati sa faceti un ghost. Atunci cand spargem ne construim calitatile agresive de care avem nevoie. Asadar trebuie sa avem si aici o imagine inainte de spargere. Inchipuiti-va cum se sparg bilele exploziv si alba ramane pe mijloc. Apoi incercati metoda vizuala pentru fiecare lovitura. Mie mi se pare ca intru mai usor in mana asa, si in plus nu mai e asa de stresant, simti placerea de a juca. Ma uit de sus ce vreau se se intample, cobor si lovesc fara sa mai fac nici o corectie. Incerc sa impun un ritm mai rapid, tocmai pentru a nu avea timp sa disturb lovitura. Totusi, e bine sa fiti atent la starea fizica, daca esti obosit corpul va dori un ritm putin mai lent. 2 pasi sunt foarte importanti pentru reusita acestei metode : trebuie sa stiti ce asteptati de la lovitura si sa dati cat mai multe informatii vizuale creierului ( ex. traiectoria bilei albe, puteti chiar sa puneti pastila tacului acolo unde doriti sa ajunga bila alba .....) si trebuie sa aveti incredere.
Succes si astept impresii, mie chiar imi place metoda asta.

7 comentarii:

  1. Chestia cu pastila tacului pozitionata in locul unde vrei sa ajungi cu alba chiar functioneaza. Am auzit de metoda asta de la Ralf Eckert cand comenta la un Eurotour si am incercat si chiar functioneaza. El spunea ca sub-constientul lucreaza si ii dai un stimul creierului care ii transmite mainii informatiile necesare pt executie.
    Mihai,

    RăspundețiȘtergere
  2. Corect. Noi trebuie insa sa umplem golul dintre aceste actiuni, adica sa exersam loviturile inainte, astfel incat creierul sa aiba cat mai multe informatii si repere. De aceea cred ca antrenamentul individual nu trebuie sa lipseasca de la nici un nivel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate nu prea avem vointa, timp sau alte chestii care ne lipsesc pentru a ne antrena. Degeaba joci pe bani pentru a te concentra pentru ca vrei sa scoti la iveala niste informatii care de fapt nu exista. Degeaba stai mult pe lovitura sau gandesti traseele pentru ca exista o lipsa "de programare" si nu au de unde sa apara ca prin minune. Aceasta "programare" este de fapt antrenamentul. Din pacate la noi nici jucatorii de top nu prea se antreneaza. Oricum pt jucatorii lipsiti de talent pentru acest sport, printre care sunt si eu, antrenamentul e vital pentru a juca cat de cat normal.
    Mihai,

    RăspundețiȘtergere
  4. am vazut o chestie asemanatoare la un fel de program video de antrenament, facut de un fost mare jucator imi scapa numele acum. Spunea ca inainte de fiecare lovitura sa iti imaginezi taria prin intensitatea cu care pastila loveste alba si sa "auzi" acel sunet inainte de lovitura, ca apoi sa incerci sa il reproduci.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca reusesti sa combini stimulii vizuali si de sunet este si mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Totusi ramanem la ceea ce spunea si Mihai. Daca nu exersezi inainte si sa te concentrezi sa retii sunetele diverselor lovituri, mai greu sa mearga.

    RăspundețiȘtergere
  7. legat de antrenament, "practice makes perfect"? nu, perfect practice makes perfect

    RăspundețiȘtergere