miercuri, 18 noiembrie 2009

Biliardul ne face placere ?

Stiu ca am mai vorbit de chestiile astea dar mi se par foarte importante. Am reusit sa mai citesc un capitol din " Pleasures of small motions ". Sunt cateva teoreme care mi-au captat atentia , simple dar foarte adevarate.

Biliardul pentru 90% din cei care il practica e un simplu hobby, daca nu simti placere atunci cand il joci, de ce sa mai fie hobby ? Cateodata luam jocul in serios si vrem foarte multe dar totusi nu iese mereu. Sunt multi jucatori care se autoflageleaza psihic si nici macar nu mai stiu de ce joaca biliard. Cred ca din masochism .....

De obicei jucatorii de biliard au o parere mult mai buna despre jocul lor decat este el de fapt. Atunci cand joaca se naste un conflict intre ceea ce se intampla la masa si asteptarile lor.

De obicei jucam la 50 % din performanta noastra de varf la masa.

Aflati in concurs este conflictual sa prevedem dinainte ce se va intampla. Orice am gandi negativ sau pozitiv influenteaza in rau jocul. Locul in concurs este un rezultat al jocului nostru, si deci mai intai trebuie sa jucam fara a avea asteptari. De fapt esenta jocului si motivatia principala este fiecare bila sa o jucam la maxim, sa simtim "placerea micilor miscari" sa facem aceleasi lucruri de fiecare data indiferent ca suntem la un stop sau un retur pe toata masa.
La ultimul concurs am experimentat putin astea si chiar mi-a iesit intr-un fel. Adik nu am mai simtit nici o presiune. Am incercat sa joc bila cu bila si chiar am simtit placerea de a juca mai mult ca de obicei. Mi-am impus sa accept rezultatul oricare ar fi el . Asa primul meci mai tare l-am pierdut 7-6 la Gilli. Se pare ca nu scap de problema asta cu pierderea ritmului. Incep in forta si termin pe branci. La 6-6 m-am pus pe 6 fara sa ma mai uit la 8, mi s-a parut ca mergea la jumate de oriunde. Dupa ce am dat moale la 6, am constatat ca am o lovitura foarte grea. Ce m-a costat 1 secunda de neatentie ! Anticiparea rezultatului m-a facut sa sar peste un pas important:unde vreau sa se opreasca bila alba.
Per total sunt multumit ca am inceput sa imi mai intaresc jocul mental. Am spart mai bine si chiar am facut cateva breakuri.

2 comentarii:

  1. Hmmm... nu stiu daca au o parere mai buna despre jocul lor dar cert este un lucru: atunci cand faci un run sau un break devii constient ca poti inchide o masa, o alta masa de fapt... adica ai putea teoretic sa castigi dintr-o vizita la masa un joc... numai ca nu seamana intre ele! Si chiar daca ai putea sa refaci pozitia initiala cred ca greu ai mai reusi sa inchizi 1-2-5 mese consecutiv din aceiasi pozitie ( la nivelul de hobby, bineinteles! :) ) La nivelul meu de bata atomica nu am mai inchis o masa de prin martie dar stiind ca am inchis cateva tot sper... :)))))))))

    RăspundețiȘtergere