miercuri, 24 februarie 2010

Un lucru esential - stai jos pe lovitura

Daca este ceva ce poti face rapid pentru a iti imbunatati jocul de biliard, este de a nu te ridica imediat ce lovesti bila alba, ci dupa ce bilele se opresc. Astfel ai 2 avantaje : nu strici lovitura, pentru ca atunci cand te ridici imediat intrerupi balansul tacului dupa ce loveste bila alba, si vezi ceea ce se intampla pe masa. Asa poti mai usor sa inregistrezi ce se intampla pe masa, daca lovesti bine etc.

Toate bune si frumoase, insa nu de multe ori si cei mai experimentati jucatori se ridica mai repede decat ar trebui, din cauza emotiilor, a oboselii sau nervilor. Am observat ca dupa ce nu mai joc mult ma ridic prea repede de pe lovitura. Azi am avut 30 minute la masa si am mai exersat o metoda destul de ok. Am incercat sa ma las mai mult pe mana care asigura priza, sa pun mai multa greutate. Astfel incat este mai greu sa ma ridic repede, si podul are mai multa stabilitate. Mi-a placut tehnica asta, trebuie totusi gasita o balanta, pentru ca daca va sprijiniti prea mult stricati lovitura. Sau va rupeti mana :)

Pe langa asta de-a lungul timpului am mai exersat 2 metode care sa ajute : lovitura cu ochii inchisi si sprijinirea pe piciorul din fata. La prima metoda ochii se inchid atunci cand esti pregatit sa faci ultimul balans, si astfel se elimina impulsul de a te ridica pentru ca nu ai ce vedea. Cea de a doua metoda are ca scop sa faca cat mai grea ridicarea imediata de pe lovitura. Trebuie avuta grija cat mai multa pentru a nu diminua stabilitatea corpului. Acestea sunt reglaje subtile.




4 comentarii:

  1. sunt sceptic ca metodele tale vor functiona pe termen lung. cel mai important aspect este relaxarea. metodele tale nu fac altceva decat sa transmita tensiune in diferite parti ale corpului, pierzand astfel din acuratete. eu cred ca cel mai eficient mod de a face follow through, cu ramanerea pe lovitura cat mai mult, este sa nu strangi tacul in mana. ar trebui tinut atat de usor, incat sa-i simti vibratia in momentul loviturii. in momentele de tensiune, emotii etc., cred ca mana devine neascultatoare si strange tacul mai mult decat e necesar, a.i. apar ratari "inexplicabile".

    RăspundețiȘtergere
  2. Atunci cand te ridici de pe lovitura nu are legatura cu cat de tare tii priza. De obicei vrem sa vedem mai repede ce am facut, suntem nervosi sau precipitati. Ce facem cu loviturile in forta ? Eu vorbesc de ajustari fine, subtile ale pozitiei de baza, nicidecum de schimbari dramatice. Nu trebuie sa stai intr-un picior sau sa faci gaura in masa.

    RăspundețiȘtergere
  3. :)are legatura cu cat esti de relaxat...

    RăspundețiȘtergere
  4. Corect, dar nu tre sa fii doar relaxat si gata lovitura. Trebuie sa fii si concentrat in acelasi timp. Prea relaxat iarasi nu e foarte bine.

    RăspundețiȘtergere