Am avut o discutie zilele trecute cu cineva despre subiectul asta asa ca m-am hotarat sa scriu si eu cate ceva despre asta.
1. Analiza mesei - Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa analizezi masa pentru fiecare din cele 2 grupuri.
Poate fi facuta dintr-un singur run, sau nu ? Poti rezolva bilele blocate ? Asigura-te ca poti face runul complet. La bila 8 este sinucidere sa introduci 6 bile de ale tale si sa ratezi. Adversarul are masa libera si se poate misca foarte usor fara sa mai fie deranjat de bilele tale. In cazul in care nu e posibil un run sau nu exista o lovitura de buzunar trebuie sa iei in calcul o lovitura de siguranta. Daca este posibil, introdu o bila si apoi fa o siguranta pentru a alege si grupul de bile. Nu lasa decizia adversarului.
Trebuie sa alegi bilele care iti ofera varianta mai usoara de joc. Cred ca este mai bine sa iei bilele care au toate traiectorii catre buzunar desi sunt mai greu de introdus decat pe cele cu 4-5 lovituri usoare si la care trebuie sa intri in carambol alte bile.
In exemplul ales, chiar daca am introdus o bila jumatate, avem blocate 2 bile pe manta laterala si este logic sa alegem bilele pline. Chiar daca te incurci la deblocarea bilelor lipite, va fi foarte greu pentru adversar sa inchida masa.
2. Stabilirea schemei de joc - Eu incep analiza inapoi de la bila 8. Am imprumutat in concept folosit in 14.1, si anume "bila cheie" care este penultima bila de pe masa. Acea bila ofera o pozitie usoara pentru unghiul necesar la ultima bila si spargerea triunghiului. La bila 8, bila cheie este ultima bila din grup inainte de bila 8. Jucata ultima, ea ofera o pozitie sigura si cat mai usoara la bila 8. Aceasta bila cheie are si ea bila ei cheie care ofera o pozitie sigura la aceasta. Deci 2 bile cel putin sunt stabilite. Apoi ma uit la ce bila as putea sa o joc prima, si care ar putea fi urmatoarea bila. Am deci deja 4 bile stabilite si mai raman cel mult 3 de analizat si stabilit traiectoriile de joc pentru a lega primele si ultimile bile. In felul asta mi se pare mult mai usor mental decat sa gandesti inainte 7 bile. Prefer un run mai greu pentru o bila cheie foarte buna ce ofera o lovitura usoara la bila neagra, decat un run usor ce se incheie cu o lovitura grea.
In cazul pozitiei noastre bilele 1,2,3 si 6 pot fi oricare bile cheie. Pentru ca insa bilele 3 si 6 trebuie jucate la inceput pentru a debloca bilele lipite, inseamna ca 1 si 2 vor fi ultimile bile jucate, datorita pozitiei as alege bila 1 penultima si bila 2 bila cheie. Asadar bilele de mijloc sunt 7,4 si 5.
3. Principii
Bile lipite - bilele lipite sau blocate trebuie rezolvate cat mai repede. Atunci cand le spargi cu bila alba trebuie sa ai cel putin o alta bila pe care o poti juca, nu te poti baza pe faptul ca vei juca bila pe care intentionezi sa o deblochezi. Asa ca mai devreme in joc avand mai multe bile pe masa ai mai multe sanse sa ai o continuare. In imaginea noastra introducem 3 si creem unghiul la bila 6 pentru a sparge bilele 4 si 5 cu intentia clara de a ramane pe bila 7.
Bila strategice - daca ai bile care blocheaza bile ale adversarului sau bile in fata buzunarului incearca sa le introduci cat mai tarziu. Intotdeauna ai o sansa in plus daca cedezi masa dar adversarul are o bila blocata. In cazul in care gresesti pozitia bilei albe, o bila de a ta in fata buzunarului te poate ajuta sa te redresezi. In cazul nostru 3,2 si 1 sunt bile strategice. Bila 1 trebuie jucata ultima sau penultima pentru a pastra cat mai mult avantajul avut pe masa.
Zona cu zona - este mai usor sa introduci bilele dintr-o anumita zona si a mesei si apoi sa te muti in cealalta parte decat sa incerci zig-zaguri pe masa care vor face runul mult mai greu decat e cazul. In cazul de fata trebuie incercat sa introducem 3,6, 7 4 si 5 iar apoi sa ne mutam la bilele din captul celalalt al mesei.
Fii pregatit sa iti schimbi strategia. De cele mai multe ori lucrurile nu merg asa cum ne-am dorit, asa ca trebuie sa fii pregatit sa iei alte decizii pe parcursul jocului.
Jucam bila 6 pentru a sparge 4 si 5 si a continua pe bila 7. Cu toate astea, pozitia ramasa trebuie analizata putin, de exemplu ar putea fi mai usor sa joci 4,5 si apoi bila 7. De cate ori modificam pozitia bilelor pe masa trebuie sa luam in considerarea daca acest lucru ne influenteaza strategia.
Incearca sa alegi traseele in care nu lovesti cu bila alba alte bile. In cazul in care nu poti evita acest lucru, asigura-te ca ai in zona o bila pe care o poti juca in continuare.
Daca ai o bila chiar pe buzunar nu este neaparat un avantaj, adversarul poate juca bila lui peste bila ta si sa le introduca pe amandoua. Atata timp cat o anunta, poate continua jocul in continuare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu