marți, 10 decembrie 2019

Non-identificarea

Osho vorbeste foarte frumos despre non-identificare si spune ca urmand acest principiu trebuie sa devii ca o oglinda si nu ca o placa fotografia. Sa nu te identifici cu imaginile ce apar in viata ta. Indiferent ce imagine apare, oglinda este la fel  nu pune valori asupra imaginilor care apar.
Si daca ratezi si daca reusesti o lovitura este acelasi lucru, la urmatoarea nu mai conteaza nimic, va trebui sa joci din nou si din nou si din nou. ceea ce ramane constant este jocul, pasii, mecanismele, lovitura. Asta e frumusetea nemurdarita de ego.
Cele mai mari probleme ale jucatorilor de biliard sunt cu abordarea mentala, cu asteptarile si 90 % dintre ei iti vor povesti ce bila au ratat, cum au pierdut sau ce i s-a intamplat naspa la masa astfel incat sa fie "impiedicat" in a avea cele mai bune performante. Aici gresim cu totii, ne identificam cu rezultatul meciului sau al loviturilor in loc sa fim jocul, pur si simplu fara a lasa egoul sa imprime aceasta fateta de razboi medieval.  Odata identificat cu rezultatul, vei vedea doar ca poti fi invingator sau invins si nu te vei mai bucura de joc, nu te vei mai exprima liber, nu vei mai aprecia experienta.  Rezultatul nu ar trebui sa insemne nimic..
Tot OSho ne spune : " nebunul trateaza intotdeauna simptomele ... trebuie taiata radacina ... priveste lucrurile pana devii spectator" Lovesti si privesti, executant si spectator in acelasi timp.
Nu te identifici nici cu bilele frumoase, nici cu noroacele nici cu ghinioanele ... atunci ele vor fi toate ale tale, se vor uni intr-o experienta unica.
Se poate sa te identifici si cu rezultatul negativ si cu cel pozitiv ... astfel incat o gramada de jucatori buni pierd lamentabil sau au o atitudine de gen apocalipsa la masa ... din cauza ca se identifica cu rezultatul ... si nu cu experienta. care ar fi experienta in sine ... chiar jocul de biliard. Daca am fi mai prezenti, mai constienti ne-am bucura cu adevarat de joc. De cate ori deciziile la masa nu au fost influentate de identificarea cu rezultatul, de frica sa nu pierzi sau din dorinta de a castiga. In schimb jucand pur si simplu nu mai exista teama de rezultat, pentru ca esti doar un spectator. Mai exista si alte pericole ale identificarii de exemplu cu o anumita filosofie de atac sau de aparare sau simpla sau cu efecte. Ghinionist sau norocos, obosit sau energizat samd  La fel identificarea cu ele iti poate rapi din placerea de a savura jocul in intreaga lui forma. Daca nu ai fi identificat cu una din ele ai putea sa oglindesti fiecare lovitura asa cum e si sa observi ceea ce iti ofera jocul.
Fiind o oglinda ai putea sa stii nivelul cu sinceritate si unde ai de imbunatatit. De cate ori nu am auzit jucatori frustrati dupa meciuri de noroacele tale dar nu ar putea sa spuna cu exactitate cate bile au ratat si cum si de ce. Sau cat din meci s-au exprimat liber si cat au fost identificati cu rezultatul. El nu este nici rau nici bun din punct de vedere al universului, doar noi ii dam aceste valori.
Traind in viitor sau in trecut nu mai apreciem cu adevarat experienta prezenta.

Atunci cand jocul te joaca pe tine esti pe calea cea buna.


Un comentariu:

  1. Biliard este jocul meu preferat! Când căutam informații despre Ildar Sharipov (tranzacții de tranzacționare, niciodată), am găsit un site frumos care v-ar putea plăcea.

    RăspundețiȘtergere