marți, 2 august 2011

Omul din oglinda

La ultima etapa din oxygen mi-am dat seama ca jocul de bila 9, mai ales in sistemul primul la 5  este dureros de neiertator. Orice greseala te costa, si orice greseala a adversarului iti aduce un plus.
De aceea orice amanunt este important si trebuie sa fii intr-o stare perfecta. Starea perfecta de a juca biliard trebuie sa atinga printre altele 2 conditii esentiale : sa ai o minte limpede si tacuta si sa nu judeci bilele. Adica nu exista bile usoare sau grele, exista doar o anumita asezare pe masa. Faptul ca nu iti pui conditii de gen bun, rau, greu, usor te poate ajuta sa accepti mai usor ceea ce trebuie sa faci la masa. De ex, daca ai o iesire de la 2 la 3 cu 2 mante, tot aia trebuie sa faci indiferent daca ti se pare greu sau usor. Trebuie doar sa iei o decizie unde sa lovesti si cu ce tarie si apoi sa lovesti. Pare asa de simplu, insa in realitate nu e asa. Tocmai pentru ca nu suntem roboti, ci oameni cu sentimente, stari, toane, temeri samd

Dupa cum am mai comentat, avem in componenta noastra 2 euri : cel tacut,stiintific care executa automat operatii pe baza experientelor anterioare si cel guraliv, emotional care da valori si emite judecati. Cum noi nu suntem facuti sa jucam biliard, iar la biliard trebuie sa repetam foarte multe operatii aproape perfect atunci cand jucam trebuie sa folosim cat mai mult eul automat care functioneaza pe baza de comanda. Gen : ma gandesc unde vreau sa dau, simt ce vreau sa se intample ma pun si dau. Desi este in firea noastra de oameni sa comentam orice de la vecina pana la colegi ( cu ce sunt imbracati, sunt prosti, destepti ...) inclusiv de noi. revenind la biliard, de cate ori nu ne-am trezit spunand "Ce prost joc " sau "N-am cum sa castig " , "O sa ratez", "Sigur o sa castig" ... Paradoxal nici prea multa autoapreciere nu este buna.
Cel mai bine m-am simtit atunci cand am intrat la masa cu inima deschisa fara sa ma gandesc la rezultat, al meciului sau al loviturii in sine. Doar am incercat sa ma pozitionez in centrul mesei, al actiunii daca vreti si sa fac ceea ce imi place, adica sa joc biliard. Cateodata atunci cand imi este greu ma gandesc la un marinar legat de catarg in mijlocul furtunii. Respir si merg mai departe. keep walking zice o reclama binecunoscuta ..  Pentru mine biliardul nu inseamna doar bagat de bile, ci mult mai mult. Un timp am uitat asta, si am involuat. Biliardul este o lume aparte in care putem sa ne dezvaluim adevarata fata, departe de inchistarile si conditiile lumii moderne.

Confruntarea cu omul din oglinda este un lucru greu dar curajos. Trebuie sa ne dezbracam de prejudecati si complexe si sa vedem cine suntem cu adevarat, care este nivelul si sa incercam sa ne autodepasim. Nu este un lucru asa de usor pentru ca daca renuntam la obiceiul de a da valori (e greu, e usor, este zgomot, bilele sunt grele, nu e buna creta ...) atunci trebuie sa acceptam ca facem greseli sau ca nu putem de exemplu introduce anumite bile pentru ca nu stapanim anumite procedee. Si cum ne mai putem scuza fata de noi insine ?
Jucand pe pilot automat, curatandu-ti mintea de orice ganduri, doar cu imaginea vizuala a ceea ce vrei sa faci si sa executi presupune incredere maxima in corpul tau, in ceea ce ai deja asimilat  prin experientele anterioare. De exemplu atunci cand dai la o bila taiata in timpul jocului nu mai merge sa te gandesti sa ii dau mai la stanga, mai la dreapta, mai mult efect, mai putin efect. trebuie sa te gandesti unde vrei bila alba si unde vrei sa se duca bila obiect si apoi sa lasi corpul sa se aseze pe lovitura. La antrenament este exact invers, atunci TREBUIE sa faci analiza asta constient,logic  pentru ca subconstientul o va MEMORA si atunci cand vei ajunge in acea situatie in meci el o va repeta daca ii ARATI ce vrei sa se intample.
Daca nu stii sa faci anumite lucruri atunci trebuie sa privesti omul din oglinda si sa fii sincer cu tine. Te-ai antrenat vreodata, ai exersat returul sa zicem ? Atunci cum poti sa il dai in meci ? Daca ai probleme de concentrare ai facut ceva vreodata sa iti imbunatatesti concentrarea, abordarea mentala a meciului ?
Bineinteles poti sa nu vrei sa iti pui intrebari si nu vrei decat sa joci biliard de placere. Este ok daca asta iti doresti, pe fiecare ne motiveaza lucruri diferite.

Daca vrei insa sa evoluezi, se devii mai bun este timpul sa te uiti in oglinda.

Ne vedem la mese ...

3 comentarii:

  1. Marfa post, mari adevaruri graiesti...daca ar fi asa de usor sa si executam treburile asa cum zici tu, tare bine ar fi...
    Mihnea

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu, nu este usor pentru ca suntem oameni. Important este sa incercam, sa facem pasi intr-o directie, sa alegem un drum. Unii fac pasi mari, altii pasi mici. Drumul este mai interesant decat destinatia finala :)
    De obicei cand scriu ceva de genul asta inseamna ca am si experimentat chestia asta. daca eu o pot face cred ca si altii pot. ia o decizie si la urmatorul concurs experimenteaza o anumita abordare mentala poate asa cum am scris eu. Indiferent daca o sa iasa bine sau nu cu siguranta o sa inveti ceva. Int

    RăspundețiȘtergere