vineri, 12 martie 2010

Sistemul polonez

Dupa ce l-am urmarit pe Babica mi-am dat seama ca si eu am aplicat sistemul lui candva. Sistemul e derivat din invataturile lui Sandman. El insa l-a aplicat perfect. A jucat LA FEL FIECARE BILA, DE FIECARE DATA ! Si ma gandeam ce mare lucru ca nu e asa greu. Dar cand joci la o saptamana sau nu ai motivatie iti cam bagi picioarele, sau pare pe undeva ca nu e ok pentru ca nu am invatat asa biliardul. Asa incat ne repezim pe lovituri, nu analizam, nu apreciem si de aici majoritatea ratarilor la bile usoare. Toate astea duc la o abordare gresita a loviturii si de aici probleme ca pozitie gresite, apreciere gresita a traiectoriei sau punerea gresita a efectului. Si meciurile se pierd cu ratari la bile usoare si nu la cele grele. Si sistemul asta tocmai asta elimina.

Din ce am analizat, pasii pe care i-a facut la fiecare masa ar fi :
- vizualizare traiectorie bila obiect catre directia dorita
- vizualizezi traiectoria dorita si destinatia bilei albe
- constientizezi taria loviturii si efectul dorit
- un anumit numar de balansuri, in care ochii se miscau de la bila obiect la bila alba, pentru a verifica directia si punctul in care loveste.
- pauza inainte de ultimul balans
- lovitura
- jos pe lovitura pana se incheie

Mi-am dat ca sistemul nu e menit sa te inchisteze, sa te limiteze, ci pur si simplu sunt niste "puncte" de control care te ajuta sa iti maximizezi sansele de a avea o lovitura reusita. De fapt cam asta e scopul in biliard, sa stii unde trebuie trimiti bila alba, sa stii unde trebuie sa o lovesti, sa stii cum trebuie sa o lovesti ... Monk are o vorba "Cunoaste lovitura, Simte lovitura, Executa lovitura "
Asa ca am decis sa il aplic si eu si am avut surpiza de a realiza unele din cele mai bune meciuri din ultimii ani.
PS :
Continuarea despre experientele din concurs in postul urmator ...

9 comentarii:

  1. http://www.jurnalul.ro/stire-special/miliardar-din-biliard-pe-vremea-lui-ceausescu-538496.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant articolul, pare ca un scenariu de film.Desi nu e informat deloc. BVabkan si Sandi nu sunt elevii lui nea http://www.jurnalul.ro/stire-special/miliardar-din-biliard-pe-vremea-lui-ceausescu-538496.htmlali, iar turneul nu are legatura cu profesionistii de pe Eurosport. Acum cativa ani campionul european Borg nu a reusit sa intre in elita profesionistilor, unde sistemul de promovare este foarte crunt.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vorbesti de Alex Borg, maltezul? A avut sansa lui... castigarea CE de amatori i-au dat un bilet pentru calificarile de la Pontin insa de acolo mai ai mult de mancat pana la elita... l-am urmarit in cateva partide si pot spune ca ar fi putut mai mult decat atat, dar sa ajunga cineva in elita este mult prea greu... asta daca prin elita intelegem primii 32 jucatori, pentru ca se scalda pe la pozitia 80-90 pe vremea aceea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da de el zic. Este mult peste "romanii" nostri. Cred ca va mai curge multa apa pe Dambovita pana o sa avem un roman in primii 32 la snooker. Poate niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  5. "roman in primii 32 la snooker" .... decat , dar ar fi totusi o posibilitate sa avem si noi in urmatorii 5-10 ani un roman in Main Tour (btw, Babken ce mai face cu cetatenia romana, ca el ar fi singurul capabil sa intre la profesionisti), spun asta ptr ca noul sef de la WSA (Barry Hearn) anunta schimbari majore, incepand cu 2011, cu privire la modul de calificare in Main Tour.

    RăspundețiȘtergere
  6. vroiam sa zic la inceput ... mai degraba niciodata decat candva, in timp si spatiu.

    RăspundețiȘtergere
  7. iulian, mai traiesti? :)

    RăspundețiȘtergere