duminică, 7 martie 2010

World Pool Masters - Sistemul polonez contra "talentului nativ"

Nici nu stiu cu ce sa incep, am atatea de povestit... 13 romani si-au incercat sansa de a ajunge la prestigiosul turneu de la Las Vegas. Desi ma asteptam la mai multi polonezi, numai Babica si Trajdos au fost inscrisi, ultimul insa n-a mai ajuns deloc. Daca ne gandim ca Babken e ca si roman iar Klasovic a stat si el in Romania am putea sa spunem ca polonezul a fost singur impotriva tuturor :) Sincer ma asteptam mai mult de la jucatori asa-zisi talentati cu carul, artisti, smecheri si asmd. Ma asteptam sa vad energie, determinare, explozie la masa, sa ne incante talentul asta asa de laudat. In schimb am vazut incrancenare, blazare, scuze, slabiciuni... Inconstanta. Singurii care mi-a placut pe ansamblu vineri au fost Gandac, care a pierdut 9-7 cu Babica un joc pe care ar fi putut sa il castige, si Ladany care pana in finala a jucat foarte bine, scorurile 9-1 cu Raul si 9-2 cu Klasovic spun totul.
Am sperat mult sa castige al nostru, insa repede s-a facut 4-0 si ne cam luasem gandul de la meci. O spargere fara bile bagate a lui Babica l-a adus la masa pe roman care a facut 4 puncte senzationale intr-o atmosfera din ce in ce mai incendiara. Se striga Ro-ma-ni-a, Ro-ma-ni-a, si il simteam ca era "incarcat" la maxim cu adrenalina. Singurul moment in care l-am vazut pe Babica clatinandu-se, era descumpanit iar Mr. Marcin incepuse sa se ingrijoreze. Urcat pe val a spart si apoi a reusit sa faca masa pana la bila 8. Avea 8 si 9 usoare si nici nu ma asteptam sa rateze. Insa ceva s-a intamplat aici, cat de Robocap e el. A pierdut pozitia aproape ca un incepator. Este insa adevarat ca noi nu suntem obisnuiti in Romania sa jucam pe postav din asta foarte nou si probabil bila alba a alunecat pe postav si nu a mai luat efect pentru 2 mante. Ajuns greu pe 9 a incercat sa iasa cat mai repede din situatie si cu o miscare de "sinucigas" a incercat sa il bage dintr-un unghi aproape de 90 grade. Din pacat l-a lasat pe buzunar si polonezul a rasuflat linistit, si a facut apopi 6-4. Aici romanul a mai avut sansa sa intre in meci si sa faca un safe, insa a introdus alba si cam asta a fost meciul pana la final. Daca m-as uita la tot turneul as zice ca victoria este meritata si cred ca Babica a fost 2 clase peste toti, poate doar una peste finalist. A jucat foarte compact, precis si a curatat tot ce a prins. Spre deosebire de sa zicem Viziru care face un meci bun si apoi se curata usor. Asa zic, sistemul polonez a invins. Asa hulit de jucatorii nostri de top, ca e plictisitor, ca e urat, ca imping bilele si nu le lovesc nu stiu cum, a invins. Nu stiam ca e un mod standard de a lovi bilele. Speram ca de data asta sa jucam si noi asa urat si sa ajungem la Vegas. Dar probabil si aia joaca asa urat LOL
Avem totusi o circumstanta atenuanta, lipsa de concursuri tari in picioare. La polonezi va fi concurs pe 11 martie cu 180 de participanti ... Babica s-a plimbat anul trecut un WPA Tour iar Fatza se batea cu Babicu pe la Pasarica la turneu.


11 comentarii:

  1. Pai Iulian, aici e problema de sponsori. Cand pe Babica il sponsorizeaza Costel si Ionel doar ca sa le poarte emblema pe tricou iar in Romania nimeni nu da nimic, ce mai e de zis ?

    Plus faptul ca in afata de concursul de la Timisoara de anul trecut cand ai jucat cu Souquet, ce alte mari concursuri au fost in care sa vina mari jucatori ?

    Sa-ti zic ce se intampla la World aici in Canada ca au inceput calificarile ieri. Au venit 10 (zece) jucatori.

    Erik Hjorleifson, Mario si Johnny Morra, Jason Klatt si inca cativa. Nu au venit Alain Martel, Raymond Cruz si inca cativa din grei. De ce ? Pentru ca si aici interesul scade. Nu mai avem Canadian 9 ball care era echivalentul US Open, nu exista bani, nu se prea face nimic.

    Stiu ca tu ai niste initiative foarte bune. Streaming, reviste, federatie, blog...sper ca asta sa ajute.

    Cand am fost in Bucuresti plus din cate am vazut pe stream, se baga bani in tacuri, echipament etc. Deci intentia exista. Dar totusi, sa platesti 150.000 sau 15 lei (parca asa e conversia) pe ora de biliard mi se pare multicel.

    RăspundețiȘtergere
  2. Exemplul poloniei e de urmat dpdv organizatoric. Oamenii au perseverat in a creste jucatori si iata ca acest lucru s-a dovedit castigator.
    Totul pleaca de la pasiunea pentru acest sport si multa rabdare.

    RăspundețiȘtergere
  3. La noi nici nu se merita sa te apuci de biliard ...
    Din moment ce jucam dupa apucate ... de unde vrei performanta ?

    RăspundețiȘtergere
  4. "vrei" e asa la general ... :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa e suntem departe. Asta zic si eu. Dar altii nu inteleg. Pay Zyrtec ala a facut masa si 8 breakuri la rand cu Sniegocki si nu e in top la ei. Spune-mi unu de la noi care face lucru asta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Aroganta , orgoliul si golaniile sunt mai importante la noi decat performanta.

    RăspundețiȘtergere
  7. nici chiar așa... în primul rând e mult spus talent nativ. Sau mai bine spus nu are nici o legătură cu românul ca nație, nu suntem noi unicii posesori de talent în lumea asta. Că suntem departe de ceea ce se joacă prin alte părți asta este adevărat însă chiar și așa avem totuși un campion mondial în ramura asta ( chiar dacă este vorba de biliard artistic )... ideea este că fără să vrem cădem în laturile astea întunecate și tot căutăm explicații acolo unde nu este cazul... a fost un Best of East în care reprezentanții noștri nu au reușit mare lucru pe "teren propriu" și cam atât. Dacă câștiga un român însemna că avem o școală de biliard superioară? Sau mai conta lipsa de turnee "importante"? Nu. Oricum ar fi și ar sta lucrurile în țara asta sau în oricare alta, performanțele unor jucători rămân merite personale și nu cred că sunt legate de altceva decât munca proprie... părerea mea!

    RăspundețiȘtergere
  8. Orice sport are nevoie de sustinere, arata-mi un sportiv care vine cu bani de acasa dupa ce a dovedit ca e talentat si poate produce performanta.

    Munca si ambitiile personale nu sunt intotdeauna de ajuns.

    RăspundețiȘtergere
  9. vrei sa spui ca turneul meu nu e tare ?? lol

    RăspundețiȘtergere
  10. Ba da pra-inaltule :)
    Arndym, eu vorbesc de sistemul de joc, si nu de cel de organizare a sportului. Si aici am fost departe de data asta.
    De organizare n-are rost sa mai vorbim ca noi n-avem nimic.

    RăspundețiȘtergere
  11. Iulian

    fac si la noi o masa si 8 breakuri la rand. Era pe vremuri in Piata Amzei unde e Planters o bodega ce se numea "La dolce vita". Sa vezi ce mai faceau baietii mese dupa mese la 7 dimineata ;)

    RăspundețiȘtergere