miercuri, 11 martie 2009

The basic things, cand le invatam de tot ?

Ma intreba cineva care n-are legatura cu sportul asta ce mare lucru e de facut ca sa poti face primii pasi in biliard, i-am povestit cate putin si n-a fost foarte impresionat, ceva de genu ca oricine poate sa o faca. Parerea mea este ca nu e greu de invatat, mai greu este sa o faci de fiecare data corect, asta ne omoara . Desi stiu si am citit multe totusi nu le aplic de fiecare data, inca nu am reusit sa imi dau seama de ce, poate superficialitatea sau faptul ca nu sunt 100% dedicat jocului si mai fug sa joc cateva ore pe luna ... cine stie.
Imi amintesc ca atunci cand am intrat cat de cat in contact cu biliardul ca sport,aveam o pozitie urata la masa, chit ca eu imi inchipuiam ca tre sa fie ceva interesant, cu picioarele ghemuite .... Prima informatie am luat-o din singura carte pe care am gasit-o tradusa in Romania, scrisa de jucatoarea profesionista Ewa Mataya ( acum Lawrence). Apoi dupa ce am inceput sa joc cu cei mai buni, am inceput sa imi corectez pozitia si apoi balansul. Ce pot sa recomand oricui este sa citeasca sau sa vizioneze cat mai multe instructionale sau meciuri. Pentru ca biliardul este un sport atat de personalizat, cu unele instructionale nu va veti intelege, nu vor merge pentru voi, dar altele le veti asimila, veti gasi acolo acel ceva care va va ajuta sa cresteti jocul.
Ok, o sa recapitulez cateva chestii doar pentru ca subiectul este asa de vast, mai mult pentru cei care sunt incepatori :

1. Cred ca primul lucru de invatat este pozitia la masa, aceasta trebuie sa fie confortabila, asa incat sa nu iti intinzi nici un muschi LOL. Mana care atinge masa pentru a sustine tacul nu trebuie sa ofere un punct de sprijin pentru corp, ci doar sa sustina tacul. Eu ma verificam punandu-ma in pozitie de tragere fara a atinge masa, si daca aveam echilibru bun, era ok. Pentru mine cel mai bun lucru este sa te apropii de masa pe directia viitoarei lovituri. Adica te uiti de sus cam in ce directie vrei sa trimiti bila alba, te pozitionezi cu tacul pe acea axa, si apoi pur si simplu intram un pas cu dreptul (pentru dreptaci) in lovitura, tacul se lasa jos in pozitie , piciorul stang il mutam usor in diagonala fata de directia de lovire. Echilibrul ar trebui sa fie egal pe ambele picioare,privit de sus tacul sa fie pozitionat perpendicular pe laba piciorului drept. In mod normal atunci cand ma aflu in pozitie, varful tacului trebuie sa fie cam la 1/2 cm de bila alba, antebratul sa fie perpendicular pe podea, iar bratul sa fie paralel cu podeaua. Am vazut multi pusti prin cluburi care atunci cand lovesc bila alba au antebratul mult flexat spre spate, si deci lovitura este una dezastruasa.
2. Priza pe tac. In mod clasic se spune ca trebuie sa tii tacul la 10-20 cm in spatele punctului de echilibru, dar acest lucru cred ca mai trebuie ajustat si in functie de inaltime. Oricum ar fi tinut, trebuie ca in momentul impactului cu bila alba antebratul sa fie indreptat perpendicular pe podea pentru a permite balansul natural. Cea mai buna analogie pe care am gasit-o este ca ar trebui sa tinem tacul asa cum tinem mana unui copil de 1 an, nici prea tare ca nu o rupem, dar nici prea usor ca sa nu scape. Am vazut jucatori care tin tacul cu 2 degete, cu toata mana, sau tin cu 2 degete si in momentul impactului strang toata mana, aici tine de fiecare personalitate in parte, nu cred ca este ceva standard.
3. Balansul. Aceasta este cheia intregii lovituri, daca ai urmat toti pasii si esti drept pe lovitura, tot nu ai scapat, mai trebuie sa ai si un balans bun pentru a avea sanse sa faci ceva notabil la masa de joc. Ideea este de a folosi cotul ca punct fix, si singurul lucru care se misca in timpul loviturii sa fie antebratul pe principiul pendulului. Din pozitia de plecare, cu pastila putin in spatele bilei albe, se trage tacul inapoi , de obicei de mai multe ori ca niste miscari de incalzire, dupa care antebratul se misca spre inainte trimitand tacul spre bila alba. Foarte important dupa impact este sa lasi tacul sa incheie miscarea de pendul, sa se opreasca natural, de obicei cam la 10-20 cm dupa pozitia initiala a bile albe. Multi fac greseala sa opreasca tacul dupa ce a lovit bila alba, stricand astfel lovitura.

Unul din cele mai bune exercitii pe care le-am intalnit pentru diagnosticarea loviturii este sa pui o lovitura dreapta pe lungimea mesei si sa incerci sa introduci bila cu efect central. In functie de rezultat, poti vedea unde ai probleme, sau nu, cazul cel mai fericit !!!
O smecherie despre care am citit este ca daca misti varfului piciorului drept ( cu calcaiul fix ) dreapta-stanga, si directia tacului se poate ajusta usor.


3 comentarii:

  1. Deci asta cu "intepatul" bilei este boala cronica... chestia aia cu urmarirea bilei face diferenta... cum naiba sa fac sa urmaresc si eu bila alba?!? Cum sa spun eu... de obicei la loviturile mai in forta simt ca nu las tacul sa treaca prin bila... apare efectul ala de teama ca arunc tacul din mana, practic instinctiv trag mana inapoi imediat dupa impact. Stiu ca gresesc dar computerul de bord ( imbatranit si el ) nu imi permite miscarea corecta... offfffff! Greu sportul asta... :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. nashule spune`mi si mie te rog ce tac de break si jump are auras la trusa ca ar vrea un amic sa o ia :)

    RăspundețiȘtergere
  3. the legend - nu stiu cred cel de jump este ca cele de la Tabacaru. mai bine il suna direct
    arndym - incearca sa te antrenezi la bilele astea tragand cu ochii inchisi. este de asemenea un antrenament excelent ca sa nu te mai ridici inainte de terminarea loviturii. te pui normal pe lovitura, faci balansul, si inainte de ultima lovitura inchizi ochii. Incearca de asemenea sa nu strangi tacul tare la loviturile astea, desi calculatorul o sa iti zica contrarul !!!

    RăspundețiȘtergere