joi, 19 martie 2009

Ochiul dominant

Ciudata senzatie am avut astazi cand urmarind un videoclip instructional am gasit prezentat cum sa iti gasesti ochiul dominant. Te postezi la o distanta rezonabila de un obiect, sa zicem o creta pusa pe manta in cealalta parte a mesei, si indrepti degetul aratator tintind spre ea cu ambii ochi deschisi. Inchizi sau acoperi pe rand cei doi ochi, si la care din ei imaginea ramane la fel, adica degetul inca tinteste creta, este ochiul dominant.
Ei pana astazi aveam vaga idee ca ochiul dominant este dreptul, dar am avut marea surpriza sa constat ca este stangul de fapt. Hmmmm.

Acum sunt mai multe teorii, una care ia in seama ochiul dominant, si care spune ca ochiul dominant trebuie pozitionat deasupra tacului, si nu barbia. Acum inteleg de ce Niels Feijen tine tacul in afara barbiei atunci cand trage.
O alta teorie , sustinuta si de Tony Robles sustine ca nu conteaza ochiul dominant, pentru ca imaginea pe care o vedem este creata in creier pe baza informatiilor obtinute de la cei doi ochi, iar acesta ajusteaza indiferent daca suntem sau nu cu ochiul dominant pe pozitia de tragere. Un exercitiu pe care el il recomanda, este sa aranjati o bila dreapta si sa trageti cu stop 50 lovituri cu ochiul dominant pe directia tacului, 50 de lovituri cu barbia deasupra tacului, si 50 de lovituri cu celalalt ochi. Pozitia in care reustiti de cele mai multe ori, este cea corecta pentru voi.
Pana acum n-am dat atentie acestui lucru cu ochiul dominant,si de obicei tin tacul sub barbie, dar data viitoare cand o sa ajung la masa, cu siguranta ca o sa testez si aceasta teorie.

4 comentarii:

  1. ...de azi ma numesc CICLOPU'!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu ce sa zic...
    In exercitiul de identificare, daca privirea e focalizata pe obiectul din plan indepartat, fiecare om care vede cu ambii ochi va vedea doua degete in loc de unul, din pricina paralaxei. Un deget (cel din stanga) fiind vazut de ochiul drept si celalalt (din dreapta) de stangul. Poate daca inconstient de asta asezi automat unul din "cele 2 degete", peste obiectul tinta, atunci poti vorbi de ochi dominant, dar eu unul, incercand, nu am stiut care din "cele 2 degete" sa-l suprapun peste obiect..

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca atunci cand indrepti prima oara conteaza, primul instinct.Cu cat privesti mai mult, cu cat imaginea dubla se vede mai mult. Incearca cu mana si degetul intinse si sa privesti de-a lungul mainii, ca la tac. Acum e posibil sa nu ai un ochi dominant,shit stai asa ca am ametit, atatea degete .)))))

    RăspundețiȘtergere
  4. daca fixez cu stanga imi iese stangul ochi dominant, daca nu, imi iese dreptul :)))).

    Trebuie sa iti fixezi o tinta si sa impingi repede mana spre ea, ca si cum ai ameninta cu pistolul un hot, atunci la mine iese dreptul.

    RăspundețiȘtergere