luni, 8 iunie 2009

Interviu Ralf Souquet

In prezent are 40 ani si jumatate. Povestea sa de succes a inceput insa la 14 ani, atunci cand a castigat primul titlu national, la juniori. De atunci, a castigat peste 250 turnee ( pe echipe,juniori si seniori ). Printre altele, campion mondial, european, la US Open, Japan Open, si Derby City Clasic!!! Ralf Souquet este unul din marii jucatori ce au marcat istoria acestui sport. De 27 ani joaca la cel mai inalt nivel, si nu are de gand sa se opreasca aici.Dupa mine, principala sa arma este mentalul. Un jucator foarte disciplinat ( deh e neamt ), strateg extraordinar, cu un joc de safe foarte bun si lovituri de buzunar excelente. L-am vazut de foarte multe ori revenind si castigand meciuri atunci cand nimeni nu se mai astepta. I se mai spune "Kaiserul" sau "Chirurgul". Desi unii il considera un jucator prea incet, nespectaculos el isi vede de treaba lui si face cinste acestui sport prin felul in care se prezinta, un gentelmen perfect si un jucator adevarat. De aceea cred ca avem o sansa minunata sa il intalnim la Timisoara, sa il vedem live pe acest monstru sacru. Vorba lui Marse, sa ii punem mana pe chelie, poate se lipeste si de noi ceva :)))
Desi zboara din turneu in turneu, a avut amabilitatea sa imi raspunda la cateva intrebari, sper ca le veti gasi interesante :

I - Ralf, se aude pe aici ca o sa participi la concursul de la Timisoara. Este adevarat ?
R - Da, este adevarat. O sa fiu la Timisoara.

I - Cand ai vazut prima oara o masa de biliard, si care a fost prima ta impresie asupra jocului ?
R - Am vazut prima oara o masa de biliard la varsta de 5 ani, dar jocul nu m-a impresionat in mod deosebit. Eram fascinat de bilele colorate si doream sa ma joc cu ele.

I - Care este jocul tau favorit de pool ?
R - Bila 8

I - Daca ar trebui sa spui unui jucator tanar cele mai importante 3 lucruri de invatat despre biliard, care ar fi ?
R - Rabdare, stai jos la fiecare lovitura, nu ceda niciodata.

I - Folosesti un sistem anume de tintire ? Care ?
R - Folosesc sistemul cu bila fantoma, dar majoritatea loviturilor obisnuite au devenit o rutina si le joc din burta, le simt.

I - Cum te antrenezi intre turnee ? Ai scheme pe care le repeti pe masa, sau joci cu altcineva ?
R - Nu prea ma antrenez deoarece joc aproape 35 de turnee pe an, si asta e cel mai bun antrenament pentru mine. Daca am o pauza de doua saptamani, desi se intampla foarte rar, fac anumite scheme, lovituri cu manta si lovituri la care am probleme la acest moment. De asemenea mai lucrez la spargere daca simt nevoia. In afara de asta, practic toate jocurile de pool.

I - Este vreo carte sau video despre biliard care a insemnat ceva pentru jocul tau si pe care poti sa o recomanzi oricui ?
R - Nu am citit nici o carte despre biliard doar am vazut cateva DVD - uri de la Accu Stats, dar nu nu e nimic ce as putea sa recomand cuiva.

I - Joci la nivel inalt de mult timp, si ai castigat cam toate titlurile importante. Ce anume te atrage, te stimuleaza sa joci in continuare ?
R - Sunt foarte infometat de titluri si nu sunt niciodata multumit 100% cu jocul meu. Telul meu este sa castig din nou Campionatul Mondial de Bila 9 precum si coroana de la bila 10. Imi doresc sa joc perfect mereu si asta cred ca este cel mai mare stimulent.

I - Foarte multi fani, inclusiv eu, viseaza sa traiasca viata ta asa de dedicata biliardului, turnee, sa intalneasca oameni noi, sa vada locuri noi ...... Uitandu-te inapoi, cum ai descrie viata ta de jucator de biliard ? Daca ai avea posibilitatea de a alege ai face tot asta ?
R - Probabil ca as alege din nou aceeasi viata dar pare mult mai usoara din exterior decat este de fapt. Sunt multe lucruri anormale cum ar fi dormitul din hotel in hotel, sa zbori peste tot in lume cu diverse fusuri orare, sa mananci tot felul de mancaruri peste tot ..... Este o presiune foarte mare in aceasta lume pentru ca nu ai nici o garantie ca o sa castigi vreun ban si chiar mai rau, poti cateodata chiar sa pierzi bani. Este frumos ca am fani si jucatori care vor sa fie ca mine, dar pot spune cu siguranta ca 85 - 90 % din toti s-ar intoarce la o slijba normala dupa o jumatate de an. Este mult mai greu decat pare si multi nu pot face fata presiunii.

8 comentarii:

  1. Un adevarat profesionisT . Iuliane mai fa rost de interviuri si cu alti jucatori pls

    RăspundețiȘtergere
  2. cand e concursul de la timisoara?

    RăspundețiȘtergere
  3. lol din cate am citit pe net e cel mai bun ....

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, m-am straduit sa iasa cat mai bine. Sunt chestii pe care doar un jucator le-ar intreba. Ma obsedeaza chestiile astea, cum gandesc ceilalti jocul, ce se intampla in mintea lor. Mai aveam o gramada de intrebari, normal dar asta e.
    Ii facem marcaj la Timisoara care incepe pe 18 iunie LOL. Linkul e in dreapta sus pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  5. domn profesor... bine alcatuit "tirul" de intrebari... ceea ce ma mira sunt insa raspunsurile! Mi se pare destul de neplauzibil sa nu antrenezi mai deloc chiar daca sunt 35 de concursuri pe an si sa joci la acest nivel fara antrenament... Cat despre viata in sine pe care o traieste ii cam dau dreptate... este foarte greu sa stai numai pe drumuri si sa o tii tot asa ani intregi insa altfel chiar ca nu ai cum sa te intretii. Mult mai avantajati sunt jucatorii de snooker din acest punct de vedere... oricum se desprinde din afirmatiile sale un lucru: se pare ca contrar asteptarilor la el este vorba mai mult de talent decat de munca asidua... sper sa schimbi macar cateva lovituri cu marele Ralf la Timisoara sa le povestesti nepotilor!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu e deloc neplauzibil. Deja la nivelul lui nu se mai pune problema sa isi imbunatateasca loviturile ca le-a exersat destul. Ce n-a spus el este ca munca a facut-o in anii de inceput si cand era mic. Chestia este sa fie pregatit si concentrat la turnee, linistit mental pentru performanta. Asa ca se mentine in priza jucand pur si simplu. Eu cred ca este mai putin talentat decat Strickland, Reyes, Bustamante si altii. Pur si simplu este foarte disciplinat si controlat.

    RăspundețiȘtergere
  7. arnydm

    nu cred ca Reyes s-a antrenat vreodata la kick-shoturi sau bank-uri. E pur si simplu vorba de talent, rutina si feeling. Sunt shoturi pe care si tu le poti da cu ochii inchisi fara sa te fi antrenat vreodata pentru ele.

    Ralf este tipul de jucator care sta pe masa si practice pana ii intra lovitura in sange si pe urma n-o mai uita...

    Uita-te la videoul cu Alcano din finala 9 ball din 2006...iese din niste safetyuri de sta matza in coada...

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Vlad
    Nici nu am spus altceva... practice ala de care spui tu cam tot antrenament se cheama... de talent am pomenit si eu. Cert este ca m-am mirat de unele afirmatii pentru ca in ideea mea despre germani in general era ( si inca este ) ca sunt foarte meticulosi si se pregatesc intens pentru obtinerea de rezultate. Putem discuta o zi intreaga despre orice jucator important si tot cam acolo am ajunge: este nevoie de mai mult decat talent sa faci performanta. Peace!

    RăspundețiȘtergere