vineri, 27 februarie 2009

Constanta la masa

Am fost ieri prin London la o bila cu vechiul meu prieten Cristi. Pe vremuri cand m-am apucat de biliard el avea masa acasa si ma cam ciocanea, mai ales la jumate (se platea dublu ). De cand am inceput sa joc in campionat si cu meseriasii eu am progresat, el nu ca si-a vandut masa si n-a mai jucat asa mult, asa ca ma razbun cat de mult pot. M-a intrebat o chestie, ce tre sa faca ca sa fie constant la masa sa nu mai rateze bilele usoare. Un comentator american zicea ca meciurile se pierd ratand loviturile usoare, si nu pe cele grele. Mare dreptate avea .............. Revenind la constanta,ametit de ceata de fum eliberata din piepturile a zeci de scolarei, mi-am dat seama ca stiu ce trebuie facut !!! Am citit, sunt documentat, ura!!! Deci, cam ce ar trebui sa faci ca sa devii constant ? Din tot ce am studiat, un rezumat rapid ar suna cam asa :
- sa tratezi toate bilele la fel
- nu tragi sa introduci o bila, ci trimiti bila alba sa contacteze bila obiect intr-un anume punct. Daca intra sau nu este rezultatul acestei operatiuni si nu are rost sa te gandesti la asta, astfel te eliberezi de povara celebrului " to be or not to be". Ceva de genu, nu ma intereseaza daca intra sau nu, eu tre sa o lovesc acolo !
- sa folosesti un anume ritual : sa analizezi masa, sa dai cu creta, sa vizualizezi filmul loviturii, daca esti decis 100% apoi poti sa te asezi pe lovitura si sa tragi.
- nu in ultimul rand trebuie sa verifici lucrurile de baza : pozitia, lovitura, balansul, priza ..... Nu poti fi constant daca aceste lucruri de baza scartaie.
- intotdeauna analizeaza bine masa si ceea ce ai de facut, daca esti linistit in privinta asta si ai radiografiat-o, poti sa executi lovitura fara a simti presiunea incertitudini
- motivarea - Imonnen a castigat US Openul incantand urmatoarele cuvinte in minte " Imi doresc sa inving mai mult decat tine " Astfel el si-a construit o vointa si o motivatie foarte puternica pe parcursul turneului.

Se mai pot spune multe pe subiectul asta, dar pentru subiectul de azi ajunge.
"Ok, eu stiu toate lucrurile astea, dar de ce nu le aplic mereu ? "
Pe mine ma plictiseste si ma paralizeaza rutina in orice fac, de aceea imi este greu sa folosesc aceaste chestii mereu si mereu. Parca simt ca sunt inferior fiind nevoit sa recurg la aceste mijloace.
Adevarul crud este ca doar cativa norocosi au toate calitatile de care au nevoie de la mama natura, pentru noi ceilalti, e valabila chestia aia cu 5% talent si 95 % munca !!!

8 comentarii:

  1. Usor de spus... greu de facut! :)) Ma refer la contactul bilelor intr-un punct... cam asta este sistemul meu dar de multe ori ( de fapt de cele mai multe ori ) ratarea survine in urma asa-zisului colt-colt! Eu cand ratez cu mult buzunarul imi dau seama ca ori am lovit prost ori am apreciat gresit locul de contact, dar cand imi face coltul si iese ( in principal datorita fortei cu care lovesc pentru ca nu ma pot abtine sa nu dau mult mai tare decat este cazul ) imi vine sa mananc toate bilele de pe masa! Cu alte cuvinte in cazul meu si cred ca si al tau problema vine de la lipsa antrenamentului regulat... nu poti emite pretentii prea mari atunci cand joci o data pe saptamana cateva ore ( de exemplu )... apoi mai trebuie luate in calcul si starea fizica si psihica cu care te prezinti la un meci... vii de la servici sa dai in bile? Esti departe de masa! :)) Cum naiba sa te concentrezi 100% cand tu vii dupa 8 ore de stress?!? Sunt multe lucruri care determina evolutia la masa... poate prea multe pentru noi, jucatorii amatori...

    RăspundețiȘtergere
  2. La mine de obicei inainte de concursuri se trezeste fetita devreme si facem noapte alba !

    RăspundețiȘtergere
  3. Am si eu in cap toate lucrurile astea legate de pozitia corpului, priza , balansul etc si am si in plan sa analizez masa si fiecare lovitura in detaliu ,insa , cand ma vad la masa de joc dupa cateva lovituri incep sa joc instinctual si repede(ma grabesc)....uneori imi iese jocul si asa , insa rareori... E destul de greu sa ai o rutina din asta...ca doar nu suntem roboti, insa cu timpul jucand des iti intra in reflex.

    RăspundețiȘtergere
  4. tare ma tin de mult sa te rog sa postezi un articol exact despre the-basic-things, adica pozitie, priza, balans, pre-shot si lovitura...de aici pleaca totul, pentru ca la nivel de "vizualizare" suntem cu totii antrenati, cum ar veni. pot sa fac din cap un break de 100 de puncte la snooker exact pe "rutele" alese de ronnie sau oricine altcineva, dar la masa imi scapa uneori lucrurile de sub control exact pentru ca nu am "teoretizat" the basic things si joc...instinctual asa cum a spus anonimul de mai sus. so...

    RăspundețiȘtergere
  5. Stateam de vorba cu un jucator bun din Constanta despre jocul de biliard... un jucator nu de talia lui Cristea sau Babken, desi... la un concurs in Kings prin martie anul trecut ( parca ) a pierdut in last 8 la Babicu' cu 5-6... ideea era ca tipul spunea ca jocul trebuie sa fie foarte simplu, sa calculezi masa astfel incat sa nu folosesti efecte si trasee extreme, grele... tot el mai sustinea ca trebuie sa ai "zvacnirea" de a scoate maximul din loviturile decisive, spunea el ca atunci cand este mai greu vede lucrurile mai clar... oricum ar fi si el era de acord ca numai facandu-ti veacul prin salile de biliard poti ajunge la un astfel de nivel. Rutina este singurul mod de a obtine constanta... este aproape imposibil sa vii la masa intr-un joc primul la 5 cu spargere alternativa si sa castigi numai din vointa... si chiar daca treci de un adversar antrenat este doar un fel de a duce ulciorul la apa... nu tine a treia oara! :)) De ce spun asta? Pentru ca podul, priza, pozitia, balansul atunci cand sunt exersate zilnic duc la rezultate... imi aduc aminte cum eu ( prin clasa a V-a ) jucator numai de piciorul drept la fotbal am decis sa imi fac stangul pentru joc... un an intreg am dat numai cu stangul la perete marind distanta de la juma' de metru la 15-30 si astfel am ajuns sa am forta si precizie mai mare in stangul decat in dreptul...

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt de acord ca antrenamentul repetat aduce constanta, dar victoria o aduce motivatia si concentrarea. Tin minte ca la primul Campionat National in 2002 am ajuns pe locul 13 desi nu stiam asa de multe ca acum, dar aveam o sete de victorie mare plus ca nu stiam safety deloc asa ca atacam permanent. Ideea este ca fara practica e greu............
    Postu cu the basic things o sa vina in curand

    RăspundețiȘtergere
  7. Apopo de atacat permanent... pai nu asta e spiritul jocului? Stiu ca si strategia este importanta dar parerea mea este ca atacul este cea mai buna aparare...

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu intotdeauna...trebuie sa fii calculat si sa nu ai lovituri fanteziste la masa de joc pt un rezultat bun...Evident fara sa ataci si sa risti e greu sa invingi, dar safe-urile fac parte din joc, iar pt unii jucatori sunt pricipala "arma"... Pacat ca nu poti sa vii la bucuresti pe 14... Alta data.

    RăspundețiȘtergere